JustinTV'de Deplasman Keyfi..


Eskilere gidiyor bazen insanın aklı .. Eski anılara, o eski anılarda yaşayan eski insanlara, eski maçlara, gollere, oyunculara..

O eskilerden birinde, uzaktan seyir halindeydim az önce..
Bilgisayar başında, aldığımdan beri doğru düzgün işe yaradığını göremediğim tv kartımın ayarlarını deniyorum sinirli sinirli.. Bir yandan da Tvde bile doğru düzgün görüntü vermeyen 5 milyonluk plastik üzeri aliminyum folyo antenimi sağa sola çeviriyorum, netliği yakalamak için.. Yıl 2000, tarih 1 kasım.. Atatürk kupasında Galatasaray ile oynuyoruz finalde..
O zamanlar, 56K internetlerimizin yegane eğlencesi, -tv kartın var ise- cine5'i kırmak.. Fred Çakmaktaş logolu bir programdı yanılmıyorsam, adını unuttum tamamen, neyse..
Maç boyunca alamıyorum görüntüyü net olarak.. Arada bir ses düzelir gibi oluyor, ses süper gelince yayın bozuluyor, yayın izlenebilir olsa ses kaçıyor .. İlk golü izleyip izleyemediğimi hatırlamıyorum ama, Pascal'ın topuğuyla maçı kopartışını tesadüf ayarıyla net izliyorum, sevincime anten ortak oluyor, hareketin bereketi sayesinde antenin düşmesi ile yayın komple kesiliyor, ben de maçı bırakıyorum aldık diye.. -Pascal'ın 2. Golü için Buraya.. - Zaten 90'da galatasaray gol bulmasına rağmen 2-1 ile dönüyoruz Ankara'dan..
-Pascal 1 Gol, 1 Asist bu arada.. -

Aradan 9 yıl geçti, o zamandan bu zamana..
Cine5 yerini tele10'a, onlar da bayrağı yeni kurulan digiturke verdi bu zaman içerisinde.. Ayna yansıtınca çözülüyor, ben izleyince anlıyorum oğlum, bi program var acaip çözüyor şeklinde efsanelerin dolandığı bir dönem, -+18 Kuşağının dialoglarını yazmiyim- yerini abi maçın linki var mı ? şeklinde soruların sorulduğu digital-platform çağına bıraktı..
İlk zamanlarında çözülemeyen bu yeni teknoloji de, aynı yeni teknolojiye karşı galip gelemedi ve artık her internete girebilen bilgisayardan, her maçı izleyebilecek bir duruma geldi futbol izlemek isteyen ama para vermek istemeyenler..
JustinTv diye bir site, tüm maçları yayınlattırıyor.. Bilgisayarların ekranlarından, yayın donarsa diğer kanala geçip bağlantını deneyebileceği bir kişisel ligtvsi var artık herkesin..
JustinTv'nin ilk çıktığı zamanlar yayınlar çok kaliteli gözükmese de, artık HD kalitesinde -ordaki ufak ekrana göre HD tabi- yayın yapanlar bile var.. Olay abardıkça abarmaya devam ederken, biz de monitör başında tam ekran futbol şöleni yaşamaya devam ediyoruz. Siteyi yapanların, ortaya bir de chat ekranı koyalım da, çocuklar yazışsın diye düşünerek ayarladıkları sohbet bölümü ise, dillere destan.. Küfürün her türlüsü, duyulmamışından en bilindiğine kadar orada mevcut.. Pozisyon değerlendirmeleri, yurdum insanının yaratıcılığını ortaya koyuyor.. Hemen hemen her maçta mevzu var chat ekranında, sanal delikanlılar için birebir.. Ayrıca, rahatsız olup da bu ne lan küfür izlemeye mi geldik, maç izlemeye mi diyen olursa diye de, site yöneticileri pop-up ekranda maç izlenebilme olayını da yapmışlar, onlara helal, Lig-Tv'ye kapak olsun..
JustinTv, bu ortamda tekel gibi görünüyor ama, O'na rakip olabilecek bazı siteler de mevcut.. Onların en bilindiği olarak Atdhe'yi gösterebilirim.. Direk kendi linkleri üzerinden, justin'i bilmemneyi katmadan yayın yapmaya çalışıyorlar.. Yoğunluktan etkilendikleri bariz, büyük maçlarda izlemesi sıkıntı yaratıyor ama, akıcı yayınlarda tercih edilebilitesi yüksek bu sitenin de..

Bir de, justin gibi, mogulus gibi serverlardan yayın yapan maç linklerini uğraştırmadan veren, faydalı siteler var.. Bunlardan da sanırım en babası Rojadirecta .. Sistem Atdhe gibi işliyor ancak, yayınlar için mevcut olan linkler üzerinden maç yayınlarına ulaşılabiliyor, Roja'nın herhangi bir yayını yok.. Ama sitede, Tv yayını yapan programların linklerinden tutun, ücretsiz sitelerdeki, hatta bahis sitelerindeki canlı yayın linklerine kadar her şey mevcut, bir tık ile önümüzde..

Ortada ufaktan bir sektör oluşmaya başladı kaçak ligtv/beleş ligtv konusu altında.. Zamanla, adamlar bir yolunu bulup, parayla satmaya da başlayabilirler, hazırlıklı olalım.. İnanılmaz hit alıyorlar, oradan zaten kesin voleyi vurmuşlardır şerefsizler gerçi :)

Ayrıca, genele vurduğumuz zaman, ligtvcilerin kaybının hatırı sayılacak kadar büyük olduğunu düşünüyorum.. Neyse, fazla uzatmayalım, digiturke son yorumu da İlhan Cavcav'a bırakalım;



taksim