Meşaleler ve Polisler


Eskiden ne güzeldi, maçlarda serbest, dışarıda serbest.. Bi boka zarar verdiği de yok ayrıca meretin, yakanın yanındakilerden başka.. O da yakan kazmaysa problem, değilse sorun yok.. Ufak bir istisnası var, kalitesizse sıçrayabiliyor, ona da dikkat etmek lazım..
Ama bugüne kadar TSL'de de pek rastlamadık "izinli" olduğu günlerde, emniyet açısından problem yarattığına meşale yakma olayının..
En kötü sahaya atan dangalağı yanındakiler uyarıyordu, belki polis alıp iki tokatlıyordu, sonra bırakıyordu, olay geçiyordu.. Ne zaman 5149 çıktı, mertlik bozuldu.. Gelen cezalardan ötürü kimse kıçını kıpırdatamaz duruma geldi.. Sadece meşaleler ile ilgili de değil, herşeyi kapsıyor kendisi.. Höt desen kesiyorlar cezayı, öde ödeyebilirsen..
İstediklerine de ulaştılar aslında. Artık türkiyede stadlarda tek tük meşale yakan görüyoruz. Onların büyük çoğunluğu da emniyetin tedbirlerinden habersiz yakıyorlar, meşale sönene kadar bu tedbirlerden nasiplerini alıyorlar.. Tabi sadece saha içinde de değil, emniyet mensuplarının insafına göre, stad çevresinde de meşale yaktınmı yine aynı tarifeden ödüllendirme yapılıyor. (!)
Geldik bugüne..
Önümüzde zorlu bir mücadele var ve takımın da motive olmaya ihtiyacı var böyle dönemde.. Yapılması planlanan organizasyon süper düşünülmüş, helal olsun.. 100.Yılda yapılan dev bayrak gibi, Sabancı Lisesi'nden Şeref Stadı'na kadar meşale alayı ile giden takım otobüsü.. Otobüsün içinde yaşanacakları, yabancı oyuncuların şaşkınlıklarını, özellikle Ernst'in -Daha bir şey görmemiş tek yabancı- neler düşüneceğini çok merak ediyorum.. Kim bilir taraftar hakkında neler duymuştur takım arkadaşlarından, orası ayrı..
Acaba üsküdar'dan bakınca nasıl görünecek karşı yaka çok merak ediyorum.. Keşke birileri üşenmese, iyi çeken kamerasını bir yerlere sabitlese de, çekse uzaklardan.. Veya birileri bir kayık kiralasa, rakılarını yudumlarken kayıda alsa yaşanacakları; Yıldız'dan, Mabede..
Yapılabilirliği tartışıldımı Forza'da bilgim yok, ancak ülkede ilk paragrafta belirttiğim üzere bir Çevik Kuvvet gerçeği var artık.. Tribün alemi de bu gerçekten fazlası ile payını almakta her icraatı ile.. Sokakta yürürken bile üzerinde atkı varsa artık, ters bakışların kurbanı olmamak imkansız ki, hele bir yamuk yap abilere. (!)

Cumartesi günü bu gerçekliğin kendini göstermesi çok olası bir durum.. Bidefa o gün oraya gidip, eline meşalesini alıp, fitilini ateşleyecek kişinin, olacakları göze almış olması gerekiyor.. Zamanında yasaklanan Fenerbahçe deplasmanına gitme çabalarında, seyircisiz oynanan maçta Semtten takım otobüsü geçerken yapılan karşılamada çıkan problemleri duymayan yoktur..
O gün problem meşale yakmak olmayacaksa bile, yolun trafiğe -her türlü otokontrole karşı- kapanacağının kesinliği kadar, kapanan yolu açmak için, ekstradan gelecek güvenlik güçleri ile takım otobüsünün eskortluğunu yapan kuvvetlerin aşağıya inmeleri de aynı oranda mümkün gözüküyor..

Ama..

Şu dakikadan sonra geri vites olmaz.. Tamam olabilecekler hakkında herkesin ufak da olsa bir görüşü var artık, büyük güne de saatler kaldı.. Burdan dönüş yok.. Forza açıklamış, 4 Gibi toplanılacak ve gönüllüler görev alacaklar kimsenin yola inmemesi için.. Herkes işini doğru yaparsa problem olmayacak gibi gözüküyor..
Gidilecek yer belli, yapılacak olay belli..

Yavaş yavaş, Sakin Sakin..
Tıpkı 100.Yıldaki gibi,
Yine yürüyeceğiz..
Yıldız'ın masmavi deniz manzarasından, güzide semtimizin kalbine..
Dolmabahçenin o ağaçlı yolundan, Şeref Bey'e..
Elimizde Meşaleler, Dilimizde Besteler ile..

Cumartesi görüşmek üzere..

  1. gravatar

    # by Bay Kerahet - 3 Nisan 2009 02:44

    eee "yakarız bu gezegeni" dedik ya! (:

    http://golsuzesitlik.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

  2. gravatar

    # by Tunç Bozacılar - 3 Nisan 2009 09:15

    Yavaş yavaş, Sakin Sakin..
    Tıpkı 100.Yıldaki gibi,
    Yine yürüyeceğiz..
    Yıldız'ın masmavi deniz manzarasından, güzide semtimizin kalbine..
    Dolmabahçenin o ağaçlı yolundan, Şeref Bey'e..
    Elimizde Meşaleler, Dilimizde Besteler ile..

    Cumartesi görüşmek üzere..

  3. gravatar

    # by chora - 4 Nisan 2009 11:13

    ne de güsel yazmışsın:)
    güne hazırım sayende, tüylerim diken diken...