İspanya, İbiza


Nasıl vize alma konusunda başarılı olunduğunu aşağıdaki postumda az çok yazmıştım. Biraz detaylandıracak olursam, ilk kez pasaportunuza vize alacaksanız benim gibi; tavsiyem kişisel başvurudur. Abartılı olarak tüm istenen belgeleri orjinalleri ile birlikte -orjinallerin fotokopilerini alıp kendilerini geri veriyorlar- götürmek, ayrıca hesapta da kalınacak gün X 750TL bulundurmak gerekiyor. Daha önce Schengen almış olanlar için istenen belgeleri gidilecek acentaya iletmeleri yeterli olacaktır. [Yasadığım zorluklara ve girdiğim zararlara başka giden olursa katlanmasın diye yazdım bunları, yoksa bilmişlik olarak algılanmasın.. :) ]



İstanbul'dan Madrid'e, Madrid'den Ibiza'ya toplamda 5.5-6 Saatlik yolculuk sonrasında varılıyor. Bilindiği üzere, Ibiza gece klüpleri ve sınırsız eğlenceleri ile ünlü bir ada. Alana inip, valizi aldıktan sonra direk insanı sarıyor bu Ün'ün havası. Tartsan avuç içi kadar bile tutmayacak kadar ufak kıyafetleri ile kızlar karşılayarak en ünlü klüplerin broşürlerini, indirim kartlarını veriyorlar çıkan herkese..


Otel tercihi konusunda, seçilebilecek iki merkez var. Birincisi Ibiza Town (Eivissa), diğeri ise San Antonio (Sant Antoni).. Kesinlikle önerim Town'a yakın bir yerlerden otel beğenmek -Talamanca gibi-, eğer kafa dinlemeye gidilmiyorsa - kafa dinleyeceksen Antalyaya git daha iyi - . Adanın iki ucu diyebilirim bu iki bölge için. Hem kesinlikle gidilmesi gereken gece klüplerine yakınlığı, hem havaalanına yakınlığı açısından bu çok önemli. Bizim kaldığımız Talamanca Plajı, her yere yakınlık bakımından oldukça iyi idi.


İlk giden için mecburi harcamaların en başında taxi yer alıyor otele kadar. Eğer transfer dahil bir paket alınmadı ise acentadan ve ağırlıklar fazla değilse taxi tercihi yanlış. Havaalanından adanın en büyük merkezlerine direk otobüsler bulunuyor. Daha sonra iki merkezden aktarma yaparak adayı dolaşmak mümkün. San Antonio - Hava Alanı arası taxi ile 50 Euro, Ibiza Town - H.Alanı Arası 10-15 Euro arasında tutacaktır taxi ile de. Hem alandaki, hem de merkezdeki Information Desk'lerden otobüs tarifeleri alınabilir. Biz almayı akıl edemedik ama manuel araştırmak yerine kağıt üzerinden takip etmek daha faydalı olacaktır :)



Pahalılık..

Yukarıda, vize başvuru koşullarından birisi olarak gün başına 750TL demiştim. Çok abartı gibi görünse de, gün başına gerçekten 250-300 milyonu gözden çıkartmak gerekiyor. Şöyle düşünülebilir, burada fiyatlar ne ise orada da aynı. Tek farkı, oradaki etiketin üzerinde Euro yazması. 40-70 Euro arası Club Giriş ücreti vermek, bir suya 2 Euro, bir içkiye 18 Euro bayılmak (Clubde küçük su 8 Euro) gerekiyor. Taxiler yanlış hatırlamıyorsam 4 Euro civarından açılıyor ve 10 Cent atıyor her 8-9 saniyede bir. Korsan taxilere çok dikkat etmek gerekiyor; zira oralı olmadığınızın yüzünüzden belli olması, çok ters yerlerde çok yüksek paralara bırakılabileceğiniz anlamını taşıyor. Plajların her hangi bir giriş ücreti yok, şezlonga ve şemsiyeye para ödeniyor ama ona da gerek yok. İçkiler yine barlardan temin edilebilir. Son olarak bir dolu yer gezmiş olmama rağmen, en ufak hediyelik eşyanın fiyatına da bakmış olmama rağmen, 1.95€ dan aşağıda fiyat göremedim.


İnsanlar..

İnsanlara çok sıcak, içten adamlar diyebilirdim. Cafe Dél Mar'dan gün batımını izlemek için San Antonio'ya gitmeseydik. Fazlası ile İngiliz turistin, fazlası ile yaygaralı hareketlerini çekmekten midir nedir, Ibiza Town'a oranla çok soğuk davrandılar yer tarifi sorularımıza.
Information Desk'leri, Otelin resepsiyonisti ve Town'da bir satıcı haricinde İngilizceyi adam gibi konuşan kimseyi göremedik. İngilizce biliyor musun sorusuna cevap her zaman biraz şeklinde oluyor. Tarzancayı iyi yapabiliyorsanız ve onlar kadar "biraz" ingilizce konuşabiliyorsanız kaybolmazsınız. Ama salt Türkçe baya zorlar.


Ulaşım..

Ibiza'da bir yerden bir yere gitmek çok da zor değil. Sonuçta ufak bir ada. Ama yine de saatleri iyi ayarlamak gerekiyor. Otobüslerin %90'ı akşam 19:00'dan sonra çalışmadığı gibi, durağın 1cm dışarısında bile dursanız, sizi almıyor. 1 sn gecikseniz kapı kapandıktan sonra, tekrar kapıyı açmıyor. Yani Türk kuralları işlemiyor :) -sırf bu yüzden Cala Llonga Plajına gidemedik, açmadı şerefsiz kapıyı- Otobüsler genelde 1.5 Euro ile 5 Euro arasında. Bazıları bizim halk otobüsleri gibi bindiğinde parayı alırken, bazı daha uzak bölgeler için dışarıdan bilet alınıyor.. Araba kiralama 70-80 € arasında günlük olarak, var ise paranız rahatlıkla kiralayabilirsiniz. Trafik bizimki gibi sağdan akıyor, işaretler yeterli.. Biz Talamanca Plajı'na sınır bir otelde kalmıştık. Town ile arası taxi ile 8-9 Euro idi. Ama hemen 500 Mt ileriden Town'a bot seferleri yapılıyordu hem de gecenin geç saatine kadar. 3.20€ vererek gidiş dönüş yapılabiliyordu. Böyle detayları da öğrenmek iyi oluyor.

Yiyecek - İçecek..


Bu konuda otelin pansiyon durumu çok önem arz ediyor. Mümkünse sabah ve akşam yemekli Yarım Pansiyon bir otelde kalınmasını tavsiye ederim. Yoksa dışarıda yemek, baya pahalıya patlayabilir. Genelde Plajlarda yemekler Bar'larda yeniyor. Menüler oldukça pahalı sayılır. 8-16 Euro arasında değişiyor bir tabak yemeğin fiyatı ki, yanındaki içeceği ile beraber 20-25 €'yu bir öğün için gözden çıkartmak şart. Ayrıca Menüler İspanyolca & İngilizce olarak düzenlenmiş durumda.. Koca adada bulunabilecek doyurucu 2 yemek seçebildik. Domuz Eti konusunda sıkıntısı olmayanlar için Jamon Serrano ( bizim 1 ekmeğe yakın uzunluktaki sandwich ekmeğine domates ve çok ince dilimlenmiş domuz eti.. ) ortalama 3,5 ile 4,5 € arasında bulunabilir, her Bar'da mevcut. İkincisi ise Kentucky'de Tower Menu ( Kızarmış soğan ile göbek salata arasına tavuk burger, içecek + patates ) 6,60 € bunun da fiyatı, her yerde aynı.. Önemli olan karnımın doyması diyen varsa, sürekli Kentucky yiyerek parasını koruyabilir. Ayrıca aradık aradık son gün bulabildik; Town'da bir de Döner Kebab'cı bulunuyor. Ama işletenleri ve çalışanları Türk değil :) ..
Bu arada Bar ile Club bizim ülkemizde aynı anlamda iken, orada farklı.. Clublarda sadece içki var, Bar ise daha restoranvari hizmet veriyor.

Plajlar ve Cafe Del Mar..





Ibiza adasının her yanı plaj.. Dolayısı ile Türkiye'de olanın toplamından daha fazla sayıda plaj mevcut. Bora Bora (d'en Bossa), Ses Salines, Cala Llonga, Es Cana (d'es Canar) bunlardan ünlü ve güzel olanları.. Tüm sabahımız uyuyarak geçtiği için, Ses Salines'i görme fırsatım oldu sadece..



Benim arkadaş Bora Bora'yı da görebildi benden daha önce gittiği için.. Plajların haricinde gidilmesi gereken iki yer daha kaldı aklımda. En önemlisi, Cafe Del Mar'da gün batımını seyretmek. San Antonio'da, (Sant Antoni) tam batıya bakan bir uç burası. Cafe Del Mar gibi bir çok mekan, tam o ucun üzerinden gün batımı seyretmek isteyen misafirlerini ağırlıyor. Tam olarak neden Cafe Del Mar'ın isim yaptığını bilemiyorum. Ayrıca gün batımını oradan seyretmek inanılmaz.. Aşağıdaki videoda da görüleceği üzere insanlar kutluyorlar her gün, güneşin batışını.. İki Türk'ün gözünden Cafe Del Mar'dan gün batımı videosu aşağıda..





Son olarak yine gidemesek de, görülmesi gereken Hippy Market var. Anlatılana göre inciğin boncuğun gırla satıldığı bir yer. Hippy olmasanız bile ilgi duyuyorsanız uğramanız tavsiyedir. Es Canar (d'Es Canar) plajına çok yakın konumu.. Town'dan ortalama 25-30 Dakika.

Ve Gece Hayatı..


Anlatmak için çok kelime aramak lazım.. İnanılmaz gece klüpleri, inanılmaz partiler ve dünyanın en büyük isimleri sahne alıyor.. Türkiye'ye gelmeleri için yıl beklediğimiz isimleri bir hafta ara ile iki kere dinlemek bile mümküm.. Tiesto, Armin Van Burren, Paul Van Dyk, David Vendetta "Fuck Me I'm Famous".. Yeterlidir sanırım :)





Kesinlikle gidilmesi gereken en ünlü klüpler, Privilege, Amnesia, Pacha, Space ve El Divino.. El Divino'yu göremedim Pacha ile birlikte.. Ama Space'de Hed Kandi, Amnesia'da Espuma -Köpük Partisi-, Privilege'de Tiesto ve son gece yine Amnesia'da Armin Van Burren, dümdüz etti geçti diyebilirim.. Hayatımın bu 4 unutulmaz gecesini ömrüm boyunca hatırlayacağım..



Aşağıda Amnesia'da Espuma Partinin başladığı An'ın videosu bulunuyor.. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzik devam ediyor, daha sonra geri sayım ile birlikte her yer köpüğe bulanıyor.. Ayrıca, özellikle Tiesto'dan bir sürü video var ama, onları yükleyecek kadar zamanım olmadı şimdilik.. Daha sonraki vakitlerde ekleyeceğim..



Son olarak, Alemin Gözü Yaşlı.. Ibiza Beşiktaşlı.. :)



İmla kontrolü yapamıyorum, çıkmam lazım. Hatalar için özür dilerim..


taksim

  1. gravatar

    # by erbo - 21 Ağustos 2009 10:56

    en son şapka ve yoruma bayıldım :)